www.sgtcykel.com

www.sgtcykel.com

Årsmötet 2018

NyheterSkapad av Anders Björklund sön, november 11, 2018 14:55:47

Sällskapet Gamla Tävlingscyklisters 73:e årsmöte hölls i lördags 10 november på Active Catering i Danviks Center.

Ett femtiotal medlemmar fanns på plats när Tell Hermansson ledde årsmötesförhandlingarna. Sören Permatz omvaldes som ordförande på ett år. Anita Karlsson efterträder Steve Tell i styrelsen. Steve har själv begärt att träda tillbaka.

Till suppleanter valdes Peter Brännström (omval) och nyvaldes Daniel Sjöberg, fd elitcyklist i CK Falken. Välkommen i styrelsen Daniel!

Tulikki Jahre och Hans Almgren fick Sällskapets standar för troget medlemskap och fina insatser för SGT.

Sören Permatz, Ryno Bärneskär och Anders Björklund tilldelades SGT:S hedersmedalj


Ordförande Sören och klubbmästare Jupp Ripfel uppvaktade också Steve Tell för hans insatser i styrelsen.

Dagens gäst var Tulikki Jahre, en av pionjärerna inom svensk damcykel. Tulikki berättade om sitt omväxlande liv, alltifrån födelsen i östra Finland, via uppväxten i Moratrakten, cykelkarriären och till dagens värv som läkare med bas i Hunnebostrand på Västkusten. Tullikis främsta merit är andraplatsen på det stenhårda VM-et i Sallanches 1980. Sju individuella SM berättar också om att Tuulikki är en av Sveriges främsta damcyklister. Några år i USA, ett år i Medellin har givit Tuulikki erfarenheter från tävling, som hon gärna delar med sig av till den yngre generationen, bland annat i sin tidigare uppgift som Svenska Cykelförbundets läkare.

Årsmötet avslutades traditionsenligt med pytt i panna, lotterivinstutdelning och mycket snack runt borden.







Nu är vi på g....

NyheterSkapad av Anders Björklund tis, augusti 28, 2018 20:39:07

Efter en del tekniska problem ska vi nu komma igång med ny och uppdaterad information på vår hemsida. Här är det tänkt att vi ska kunna publicera intervjuer, historiska dokument och längre nyheter.
Kortare blänkare, bilder och påminnelser kommer som nu också att finnas på SGT:s Facebooksida ”Sällskapet Gamla Tävlingscyklister".

Den första av dessa lite längre dokument kan ni se här under då en av våra äldsta medlemmar, snart nittioårige Gunnar Jonsson delar med sig av minnen från tiden då Sven "Svängis" Johansson var klubbkamrat med Gunnar, svensk mästare 1949 på 250 km.





Min kompis Sven ”Svängis” Johansson

NyheterSkapad av Anders Björklund tis, augusti 28, 2018 20:37:37

Berättat av Gunnar Jonsson, ”Enskede junior”

Sven Johansson, född 8 juli 1914 i Spånga, började sin yrkesbana som springschas på Konsum i Ulvsunda.

Många påstår att ”Svängis” aldrig lärde sig att åka cykel ordentligt, men trots detta gick det hyfsat för denne drottningholmsgrabb, som kom att bli en riktig publikfavorit under 30-, 40- och 50-talen.

Innan Sven på allvar började ägna sig åt cykelsporten, spelade han bandy i Hammarby. Svängis kallades han inte, men väl Dribblas!

Enligt historieboken tog ”Svängis” som 18-åring sin första seger i cykelkarriären i en springpojkstävling över 33 km med start och mål på Östermalms IP.

”Svängis” första cykelklubb blev Ulvsunda CK och sedan Hässelby CK, där han inledde med att vinna en klubbtävling Hässelby-Stäket-Hässelby.

Gunnar Jonsson minns:

-Jag växte ju in i cykelsporten, eftersom min far Georg, ”Enskede” kallad, var framgångsrik. Hemma hos oss fanns alltid cyklister. När jag var i 12-13-årsåldern, var ”Svängis” min stora idol. När jag fick hans autograf var jag verkligen stolt.

Under 30-talets första hälft började Sven Johansson synas mer och mer i resultatlistorna bland eliten.

Bland annat vann han DM för Stockholm i konkurrens med många elitåkare. Framgångarna blev så stora att han togs ut till OS i Berlin 1936. Tyvärr blev det ingen rolig tävling för 24-årige Johansson. Efter olika fadäser tog tävlingen slut när han efter 70 km tappade ena pedalen.

Gunnar Johnsson tävlingsdebuterade 1945 i Enskedeloppet, samtidigt som ”Svängis” vann A-klassen. Att få stiga upp på prispallen samtidigt med sin store idol blev en minnesvärd händelse för 16-årige Gunnar.

Enskede junior vinner SM på 25 mil

Som junior lämnade Gunnar Jonsson Enskede och gick till Hammarby och blev då klubbkamrat med ”Svängis”. När han vann 5-milen på SM, blev samtidigt Gunnar två i juniorklassen efter Allan Carlsson.

När Gunnar blev A-klassare 1949 lämnade han och ”Svängis” Hammarby för CK Crescent. En övergång som omtalades med stora rubriker i pressen. Som Crescentåkare fick man också ersättning för att cykla – 50 kr i månaden!

Som första års A-klassare vann sedan 20-årige Gunnar SM:s 25-milstävling efter en soloutbrytning i 15 mil. En överraskande och glädjande framgång!

Frode Sörensen olycksfågel

Som belöning för denna framgång blev Gunnar uttagen till Östergötland runt, en tvådagarstävling.

-Frode Sörensen var vår tränare och åkte runt på en nyinköpt motorcykel av märket Triumph, en riktig värstingmaskin med den tidens mått. Mitt flaskställ gick sönder och Frode skulle bistå med en rem för att fixa flaskstället. Frodes ovana med sin nya MC resulterade tyvärr i en dikeskörning, där han drog med sig ”Svängis”, som tvingades bryta, berättar Gunnar.

Etapmålet låg i Motala och det var lördag med dans. Iklädd golfbyxor och Crescenttröja drog ”Svängis” iväg på dansen.

- Han kom hem kl två på natten rejält packad. Jag och Halle Janemar lyckades till slut få honom i säng. Det här var första gången jag på allvar fick stifta bekantskap med Sven Johansson problematiska umgänge med alkohol. Tyvärr hade han svårt att tacka nej då alla, som ville sola sig i hans glans, bjöd. Tråkigt nog kom de här problemen att prägla ”Svängis” hela liv, fortsätter Gunnar.

Svängis – ingen lagåkare

1951 körde Gunnar och ”Svängis” Borås tvådagars i Harry Snells hemstad.

-Jag gjorde min värnplikt på Svea Livgarde och låg väl efter med träningen, så jag sa till ”Svängis” att jag tar våra slungor vid langningen. Han blev lite ivrig, i en högerböj bromsade han för hårt med framhjulet, gick omkull och drog med mig i fallet. Jag ledde loppet och när Monarktränaren Arne Pedersen fick reda på att jag vurpat, beordrade han upp alla Monarkåkare i täten. Efter någon mil kom ”Svängis” ikapp mig och jag hoppades på hjälp att komma ikapp. Men icke, Johan gick ut på högerkanten och stötte ifrån mig. Att jag blev av med ledningen i loppet, sa han inget om.

På våren 1952 körde vi ett varvlopp i Västerås, som ingick i Internationella Veckan. Gunnar skulle hämta ”Svängis” för färd till Västerås.

- Han var i dåligt skick, hade ingen cykel. Fick en cykel från Uppsala, men bröt efter tre varv. Sedan var det dags för honom att åka från Stockholms Central för att tävla i Landskrona.

Naturligtvis stötte han på några, som ville bjuda på restaurang, så till Landskrona kom bara hans cykel. Tragiskt, men sådan var publikfavoriten ”Svängis”.

Trots att Sven Johansson inte alltid skötte sig på bästa sätt, hade han enorma framgångar på tävlingsbanan.

Meriter i axplock:

Klubbar under karriären: Ulvsunda CK, Hässelby CK, CK Stefaniterna, Hammarby IF, CK Crescent och Örebro VK.

Slog igenom vid SM 1936 som 2:a på 5-milen, följt av det första SM-guldet 1937. Vid SM 1938 segrade han på samtliga distanser.

Den tidens stora cykeltävling, Dagens Nyheters Sexdagars, vann han tre år i rad, 1940, 1941 och 1942 och som 36-åring tog han sitt 11:e och sista SM-guld vid tävlingar i Stockholm 1950.

- Sven Johanssons liv slutade 12 oktober 1982. Han blev påkörd på ett övergångsställe vid Hornstull, då han förmodligen gick mot rött ljus. Han låg sedan i koma en månad på Södersjukhuset, innan livet tog slut för en av Sveriges genom tiderna bästa cyklister, en publikfavorit och en stor idol för mig, avslutar Gunnar Jonsson, idag 89 år gammal.



Länkar

LänkarSkapad av Leif Hellsén ons, juni 02, 2010 16:21:16
Tidningen Cykelnytt- www.cykelnytt.se
Cyclesport- www.cyclesport.se/nyheter.asp
Eurosport- www.eurosport.com/cycling
Susning.nu- www.susning.nu/Cykel
Memorie du cyclisme- http://www.memoire-du-cyclisme.net
Cykelhobby- http://www.cykelhobby.com
Cykleopedi- http://www.cyklopedi.com/
Cykel- http://www.cykel.net/
Cyclingnews- http://www.cyclingnews.com
Övriga cykellänkar- http://www.drivrutiner.net/cykel/cykellankar.html
Kända figurer (Biografier) - http://goto.glocalnet.net/mabe/melaren/biografier.html
Cykelhistoriska Föreningen - http://www.cykelhistoriska.se

Bli medlem

Bli medlemSkapad av Leif Hellsén ons, juni 02, 2010 16:20:56
Vilka kan bli medlemmar?
Jo, varje f.d. cyklist som innehaft A- eller Elitlicens, kan enligt våra stadgar vinna inträde i Sällskapet. Årsavgiften är 200 kr. Som medlemmar kan också f.d. cyklist som inte innehaft A- eller Elitlicens, men som verkat för Sällskapets nytta och trevnad, eller som under ett flertal år arbetat som ledare eller instruktör och nedlagt ett värdefullt arbete till cykelsportens fromma.

Förfrågan om medlemskap görs till Sällskapets sekreterare,
Bengt Jansson Birger Sjöbergsgatan 3 754 41 Uppsala. Tel: 018-32 34 45
eller ordf. Sören Permatz Skrittvägen 16 746 39 Bålsta 070 441 26 85

Info till klubbar

Info till klubbarSkapad av Leif Hellsén ons, juni 02, 2010 16:20:34
Till klubbar och distriktsförbund

Vi är över 800 medlemmar i Sällskapet – men vi vill bli fler!
Vi vänder oss till Er klubb och Ert förbund, för i Er krets finns det säkert många personer som kan var intresserade att bli medlemmr ISGT. Vi vädjar till Er om hjälp med förslag på personer som kan utöka vår vänskapskrets.

Vilka kan bli medlemmar?
Jo, varje f.d. cyklist som innehaft A- eller Elitlicens, kan enligt våra stadgar vinna inträde i Sällskapet. Årsavgiften är 200 kr. Välkomna som medlem är också f.d. cyklist som inte innehaft A- eller Elitlicens, men som verkat för Sällskapets nytta och trevnad, eller som under ett flertal år arbetat som ledare eller instruktör och nedlagt ett värdefullt arbete till cykelsportens fromma.

Förfrågan om medlemskap görs till Sällskapets sekr., Bengt Jansson, Birger Sjöbergsgatan 3, 754 41 Uppsla. Tel: 018-323445 (b) eller ordf. Sören Permatz 070 441 28 85

Sällskapets ändamål: Sällskapet bildades 1945 med ändamål att återuppliva gemensamma cykelminnen från de gångna tävlingsåren och verka för god kamratanda,samt i den mån det är möjligt stödja cykelsporten i landet.

Sällskapets prisfond för samtling av gamla tävlingspriser: Vi samlar in priser från medlemmar och dödsbon. Priserna renoveras och förvaras genom styrelsens försorg. Klubbar och förbund kan ansöka om priser från denna prisfond med angivande om det gäller jubiléum eller speciella tävlingar. Sällskapet fördelar själv en del större priser enligt följande:

OS-pokalen: Skänkt av Västerås stad till OS i Stockholm 1912 och erövrat av Eric Friborg. Friborg skänkte pokalen till Sällskapet 1955.Det beslöts att den stiliga pokalen skulle bli ständigt vandrande med inteckning för den cyklist som vid varje olympiskt spel når den bästa placeringen i landsvägsloppet.

Morénska VM-pokalen: Uppsattes vid Mälaren runt 1892 och erövrades för alltid av Henrik Morén 1904.1956 erhöll Sällskapet pokalen i gåva av fru Signe Morén att årligen tilldelas bäste svenske cyklist vid VM på landsväg. Priset är ständigt vandrande till år 2004 – 100 år efter att det erövrades av Henrik Morén ,Sällskapets förste ordförande.

SCF:s silverpokal är ett nytt vandringspris son är uppsatt till bästa klubb vid SM på landsväg från 2001 t.o.m. 2020.

Hagabadspokalen är ett nytt vandringspris som är uppsatt till bästa klubb vid ungdoms-SM på landsväg från 2001 t.o.m. 2020.

Roxen Runtpokalen sattes upp som vandringspris vid mountainbike-SM 2000. Tre inteckningar fordras för att priset skall bli ständig egendom.

Mästerskapskedjan instiftades 1950 och är ständigt vandrande. Priset består av sex stora SM-tecken och sex lag-SM-tecken. Endast den som blivit svensk mästare kan erövra kedjan. Dubbelmästare är självskriven innehavare. När olika mästare koras avgör platssiffran och vid lika platssiffra avgör tiden.

Damernas mästerskapskedja instiftades 1975 med likalydande statuter som för herrarnas mästerskapskedja.

Sällskapets utmärkelser kan efter ansökan tilldelas jubilerande klubbar och förbund samt till ledare och instruktörer som genom ett hängivet arbete bidragit till cykelsportens frammarsch och utvekling.
Medlemmar i Sällskapet erhåller utmärkelser efter de insatser de gjort för Sällskapet. Sällskapets klubbmärke är i emalj med förgyllt silver, vilket erhålles vid erläggande av inträdesavgiften.

Mötes-och nöjesdetaljen: Årsmötet i november eller början av december hålls i Stockholm
Vårmötet avhålles i regel under en resa i april. Senast gick resan till Tallinn.
Vi firar jubiléum vart 5:e år.50-årsjubiléet 1995 var förlagt till Hjo, 55-årsjubiléet 2000 avhölls på Hotel Ariadne i Stockholm, 60-årsjubilèet på Såstaholm i Täby, 65-årsjubiléet på Tylösand och 70-årsjubiléet på Scandic Nord i Uppsala.

Hjärtligt välkommen i vår krets!


Sören Permatz - Ordförande
Bengt Jansson - Sekreterare
Ryno Bärneskär - Kassör