www.sgtcykel.com

www.sgtcykel.com

Bengt Fröbom har avlidit

NyheterPosted by Leif Hellsén Fri, June 15, 2012 16:15:11

Bengt Fröbom

Bengt Fröbom,Finspång, har avlidit i en ålder av 85 år.Han sörjes närmast av sönerna Roger och Mats med familjer samt avlidna dottern Barbros familj.

Bengt Fröbom var en av de .tre s.k. musketörerna i Fredrikshofs IF som dominerade svensk cykelsport i slutet av 40-talet och första halvan av 50-talet.De båda övriga var Stig Mårtensson,som avled 2010 samt den nu 84-årige Owe Nordqvist, som säger:

- Bengt Fröbom var en god kompis och härlig kämpe.Han var fantastisk!

Fröbom började tävla för Albano CK 1943 och kombinerade till en början cykelsporten med boxning,där han var ganska framgångsrik.

1946 gick han över till Fredrikshofs IF och under sitt första år i A-klassen, 1949, kom det stora genombrotter. Vid SM i Jönköping 1949 gick han tidigt loss på 15-milen och spurtslog lätt utbrytarkompisen Nisse ”Bagarn” Johansson,Ymer,Borås.

Från 1949 fram till 1956 var han med om att vinna 7 lag-SM och 2 stafett-SM, de flesta med de båda andra ”musketörerna” Mårtensson och Nordqvist.

Fröbom största triumf kom vid nordiska mästerskapet i Randers 1950.Han gick loss med Stig Mårtensson och slog klubbkompisen i spurten.De båda var 5.07 före bronsdansken Hans E. Andresen.

Det blev fyra starter i VM för Fröbom som nådde sin bästa placering i Köpenhamn 1949 då han blev 9:e man och bäste svensk.

I 6-dagarsloppet blev han 2:a efter Yngve Lundh,Bollnäs, 1950 och 3:a året därpå då segern gick till dansken Hans E. Andresen.

Vid OS i Helsingfors 1952 deltog Fröbom i 4 km lagförföljelseopp tillsammans med Nordqvist, Stig ”Kocken” Andersson,Varberg, och Arne Tevall,CK Crescent.De blev utslagna i försöken med 4.58,2 men hade bara 12 sek. sämre tid än Italien,som tog guld.

Jämsides med cykelsportenn tävlade han på äldre dagar även på motorcykel och tog 1955 guldmedalj i svenska Sexdagars.

Fröbom var född i StockholmJobbade till en början som montör men blev på 60-talet cykelhandlare i Trelleborg.Bodde därefter i Östra Ljungby,Helsingborg och Stockholm och arbetade mest som långtradarchaufför.Efter uppnådd pensionsålder bodde han i Tyresö några år innan han flyttade till Finspång i mitten av 90-talet.I ett 10-tal år fram till 1995 drev han ett kafé nedanför Eriksdalsbadet tillsammans med sambon Ulla Stellnert.

I Sällskapet Gamla Tävlingscyklister var Fröbom medlem sedan 1960.Han var ledamot i styrelsen från 1986 och innehade kassörssysslan från 1995 till 2007.Det året utsågs han till hedersledamot för sina stora insatser.

Bengt Fröbom minns vi som en utåtriktad och intressant person med ett brinnande intresse för allt som hade med teknik att göra.Han lämnar ett stort tomrum efter sig i cykelfamiljen.Han var en av de största 50-talisterna.

Thure Petersson

Sällskapet Gamla Tävlingscyklister