www.sgtcykel.com

www.sgtcykel.com

Vårresan 2015

NyheterPosted by Leif Hellsén Mon, May 04, 2015 08:55:36

(Klicka på bilden för större format)

Tommy Prim gjorde succé när han berättade om sin fantastiska karriär

Vi var 51 personer som åkte på Sällskapets 34:e resa över Östersjön sedan 1981. Resan företogs med Viking Lines m/s Mariella 29 april – 1 maj.

Efter det inledande Vårmötet på Valborgsmässoafton 30 april då Leif Hellsén och Tommy Prim tilldelades Sällskapets standar var det dags för höjdpunkten.

Det var när jag med hjälp av Göteborgs-Postens legendariske journalist Cege Berglund intervjuade Tommy Prim om sin fantastiska karriär.

Hade svarta boken med sig

Tommy, som är född och uppväxt i Svenljunga, var klasskamrat med Ulf Nilsson, som numera heter Kihlbom.

Jag var ute och tränade med honom och Kinds-gänget 1969, men det blev inga

tävlingar det året, berättade Tommy.

På hösten 1969 flyttade familjen till Falkenberg.

Så på våren 1970 startade min cykelkarriär, påpekade Tommy.

Tommy hade med sig en svart anteckningsbok där han skrivit in alla mil han cyklat och alla segrar han tagit.

Vi kom fram till att vi hade träffats första gången vid Riksmästerskapet i Kävlinge 18-19 september 1971 då Tommy i 16-årsklassens 30-km-lopp mot klockan slog den tippade favoriten Paul Wieland från Kristianstad med 2,7 sekunder.

Vann SM-18-milen i Hallsberg

I mitten av augusti 1976 gick SM-veckan i Kumla och Hallsberg. Ett par veckor tidigare hade Bernt Johansson blivit olympisk mästare i Montreal.

25.000 åskådare var samlade, men halvvägs tröttnade Bernt när hans ständiga attacker misslyckades så han bröt.

Så dags hade jag och en stor grupp gått loss ur klungan, minns Tommy.

Tommy vann spurten före Mats Mikiver och Leif Hansson.

Vid SM-veckan i Sollefteå 1979 vann Tommy 5-milen mot klockan med 1.03.39,1.

Blev proffs 1980

Tommy hade haft proffserbjudande redan 1978.

Jag ville ha sällskap med Alf Segersäll och när han vann amatörernas Giro d’Italia

1979, så fick vi ett konkret förslag av Bianchi-stallet där gamle storcyklisten Felice

Gimondi var sportdirektör.

Tommy tog med sig hustrun Elvor och Alf Segersäll sin Lotta. De bosatte sig i Bergamo.

Den enastående karriären inleddes med seger på första etappen i Paris-Nice 1980 där han blev 4:e man totalt.

Etappseger i Girot 1980

När 16 km återstod av den 194 km långa15:e etappen i Giro d´Italia 1980 med mål i Teramo stack Tommy Prim och spanjoren Juan Fernandez loss. 8 km före mål hade man en ledning med 26 sek. Då slutade Fernandez att hjälpa till med dragjobbet. Prim fick alla TV-tittares sympatier när han envist borrade i täten.30 miljoner människor bänkade sig dagligen för att följa Giro-etapperna i TV. I Italien älskar alla en fighter och i den här stunden visade Tommy Prim vilken stor cyklist han var. Han vägrade att resignera.

Upploppet var 700 m långt och började i ett motlut som fortsatte fram till målet. Tommy drog igång spurten 250 m före mål och vann med klar marginal. Klungan kom i mål 10 sek efter.

Under sitt första Giro d´Italia var Tommy helt suverän under den sista veckan. Vid avslutningsetappen inne i Milano blev han 2:a efter superspurtaren Gavazzi. Prim blev 4:a totalt.

Seger i Romandiet runt 1981

Romandiet runt i Schweiz avslutas årligen bara några dagar innan starten går för Giro d`Italia.

1981 tog Tommy Prim hem totalsegern i ett lopp som passade honom perfekt. Han blev 2:a 1982 och 3:a både 1983 och 1985. Det sista året slog han bl.a. superstjärnan Bernard Hinault på tempoetappen med 12 sek.

Samma marginal blev det för Tommy mot Hinault vid tempoetappen i Borlänge vid Postgirot Open 1985.

Två ggr 2:a i Giro d´Italia

Tommy Prim blev total-2:a i Giro d´Italia 1981, slagen med 38 sekunder av Giovanni Battaglin, som vann tack vare fler bonussekunder.

Bianchi-stallet satsade inledningsvis på Gianbattista Baronchelli och Silvano Contini. Prim var en lojal hjälpryttare, men när de italienska stjärnorna sviktade hade Prim styrkan att vara med och slåss om slutsegern.

Det var vid den avslutande etappen uppe vid Tre Cima di Lavaredo som TV-sändes i Sverige där Cege Berglund var tyst assistent till Göran Zachrisson medan jag hjälpte Ingvar Oldsberg med snack till radiolyssnarna.

Bertil Gustafsson, direktör på Postgirot, blev så fascinerad att idén till att skapa ett Postgirot Open föddes.

Men åter till Giro d´Italia årgång 1982. Det blev en ny 2:a-placering för Tommy Prim, den här gången efter Bernard Hinault. Återigen satsade Bianchi-stallet i första hand på Baronchelli och Contini, men när de sviktade steg Tommy Prim fram som stallets hjälte.

Tommy blev 4:a totalt i Världscupen 1982 och tog hem en 4:e-placering i Girot 1985.

Portalfiguren i Postgirot Open

Tommy Prim vann första upplagan av Postgirot Open 1982. Den avslutande tempoetappen gick ute på Djurgården på midsommarafton. Tommy vann etappen och tog hem slutsegern med en enda sekund före italienaren Giuseppe Petito.

Seger nr 2 kom i 1983 års upplaga. Slutetappen var ett varvlopp där man passerade Västerbron flera ggr med mål på Norr Mälarstrand.

Prim gick loss med fem ryssar och Kari Myyryläinen från Finland.

På näst sista varvet ryckte Tommy loss på Västerbron och kunde köra i mål som solosegrare.

Av alla de 96 segrar som Tommy Prim vann tror jag att han värdesätter den här allra mest.

Vann Paris – Bryssel 1983

Den 21 september 1983 skrev Tommy Prim ett stycke cykelhistoria när han blev den förste nordiske cyklisten genom tiderna som lyckades vinna en av de prestigefyllda endagars-klassikerna.

Det är varje cyklists dröm att få vinna någon av klassikerna, men det är bara ett litet fåtal som lyckas. Den här dagen stod den blonde svensken som triumfator i den 63:e upplagan av Paris – Bryssel.

Den segern kom efter en lång-lång utbrytning, en av de längsta i klassikerloppens mång-facceterade historia.

Direkt efter starten i Paris stack holländaren Fritz van Bindsbergen och västtysken Ralf Hofeditz. Då hade de 302 km framför sig. Efter 39 km då 263 m återstod attackerade Prim och fick sällskap av Daniel Rossel, Belgien.

Halvvägs, precis på gränsen mellan Frankrike och Belgien, ledde tätkvartetten med 15 minuter, men den jagande klungan tog in minut för minut.4 km före mål ryckte Prim ifrån i en brant backe och vann med 3 sekunders marginal. Klungan var 1.20 efter.

Sveriges andra klassikerseger tog Magnus Bäckstedt när han vann Paris- Roubaix 2003.

Under sin karriär vann Tommy Prim 72 segrar som amatör och tog hem 24 segrar som professionell.

Alla deltagarna vid Vårresan applåderade när frågestunden med Tommy Prim var över.

Vi sålde 688 lotter vilket inbringade 34.400 kr. De båda högvinsterna, en veckas vistelse i Paul Malmbergs stuga i Sälen gick båda till Enköping genom Hans-Erik Kumm och nye styrelse-ledamoten Lasse Gustavsson.

Nästa begivenhet blir när Sällskapet Gamla Tävlingscyklister firar 70-årsjubileum 7-8 november på Scandic Nord i Uppsala.

Thure Petersson.