www.sgtcykel.com

www.sgtcykel.com

Gunnar Nilsson 100 år

NyheterPosted by Leif Hellsén Sun, May 22, 2016 09:40:42

Hundraåringen som blev firad till tusen.

Gunnar Nilsson, Tågarp, fyllde 100 år i lördags, den 14 maj.

Jag hade fått den stora äran att bli inbjuden till denna tillställning, som var helt magnifik och storslagen.

Gunnar, SGT´s äldste medlem är vid riktigt god vigör och har hållit sig i god form och haft ett innehållsrikt liv. Ett liv fyllt av idrottshändelser.

Han blev SGT-medlem år 2005, medlemsnummer 1275. Och i matrikeln står att Gunnar var aktiv i Landskrona CK åren 1933 till 1939. Men vi alla vet att Gunnar gjort så mycket mer för Svensk Cykel under sina år. Både som ledare, och inte minst som styrelseledamot i såväl Svenska Cykelförbundet som i Skånes Cykelförbund.

Gunnar Nilsson var i unga år en framgångsrik cyklist. Han var ett namn för OS i Berlin 1936, men han petades i sista stund, ansågs för ung. Och hans karriär tog definitivt slut när han blev påkörd av en lastbil under en tävling i Eslöv.

– Jag bröt benet och var borta ett helt år och fick avbryta min cykelkarriär. Det var då jag bestämde mig för att bli ledare inom cykelsporten, säger Gunnar.

Gunnar Nilsson var även en tid ledare för fotbollen i Bjuvs IF och fick vara med om ett äventyr till Ryssland 1961.

Gunnar Nilsson föddes i Helsingborg 1916 där hans far Carl Nilsson var kavallerist vid Skånska husarregementet vid Berga kasern, nuvarande Kavalleristen. Men när Gunnar var fem år flyttade familjen till Landskrona.

Vi var från början fem syskon. Nu är det bara jag och min bror Lennart, som är 96 år och bor i Landskrona, som är kvar, berättar Gunnar.

– Jag var även radskrivare i Landskrona Posten på 1960-talet och var också på tidningens kontor i Helsingborg.

I Landskrona träffade han sin blivande fru Anna-Lisa, som var sjuksköterska på lasarettet. Äktenskapet räckte till 1993, då Anna-Lisa gick bort.

Familj: dottern Kerstin Nilsson (f 1941) och hennes sambo Bosse Brile, Löddeköpinge, samt två bonusbarn. Kerstin Nilsson och Bosse Brile har drivit Hemtexbutiker i Lund och Löddeköpinge.

Kerstin är värd ett eget omnämnande, som med stor energi, vänlighet och kunskap sköter det mesta runt Gunnar och inte minst detta jubileum.

Festligheterna innehöll allt: Miljön vid Borstahusen var magnifik. Vid krogen PUMPHUSET saknades inte sjöutsikt med sol och tångdoft.

C:a 90 glada och trevliga gäster och kamrater. En del cyklister, även medlemmar i SGT. Utsökt förtäring med körsång. Musik framfördes av den kända orkestern DOMNIVET.

Ett hav av blommor fick Gunnar liksom minnessaker från nära och kära vänner.

Jag överlämnade SGT´s Standar som Gunnar mottog med stor tacksamhet och glädje.

Vid pennan

Sören Permatz

Ordförande